Το θαύμα της Ίπσουϊτς με μαέστρο τον Κιέραν ΜακΚένα, θα διδάσκεται στην ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας, για πολλά χρόνια. Ο 37χρονος τεχνικός ο οποίος ανέλαβε τους «Τρακτεράδες» τον Δεκέμβριο του 2021, κατάφερε να τους οδηγήσει στην Πρεμιερ Λιγκ, μετά από απουσία 22 ετών. Την εποχή εκείνη ο σύλλογος πάσχισε να ισορροπήσει στη League One και ο ερχομός του άπειρου ως τότε, καθώς η μόνη του εμπειρία ήταν στα τμήματα υποδομής της Τότεναμ, δεν τρέλανε τους οπαδούς της. Ωστόσο, ο Βορειοϊρλανδός κατάφερε να οδηγήσει την επόμενη σεζόν στην Τσάμπιονσιπ, ενώ την αμέσως επόμενη στην Πρεμιερ Λιγκ. Η Ίπσουιτς έγινε έτσι έγινε η 5η ομάδα που φτάνει με back to back προβιβασμούς στην Premier League, μετά τις Γουόφορντ (1999), Μάντσεστερ Σίτι (2000), Νόριτς (2011) και Σαουθάμπτον (2012). Αξιοπρόσεκτο ότι τις διετίες 1999-2000 και 2011-2012 είχαμε συνεχόμενες back to back ανόδους, συνεπώς οι ομάδες που ανέβηκαν φέτος από τη League One (Πόρτσμουθ και Ντέρμπι, για την ώρα), ας το έχουν υπόψιν, αν θέλουν να επαναλάβουν τις συγκεκριμένες πορείες των προαναφερθέντων συλλόγων.
Όλα αυτά ωστόσο, μοιάζουν λίγα, ώστε να περιγράψουν το ποδοσφαιρικό θαύμα της Ίπσουϊτς και του τεχνικού Κιέραν ΜακΚένα, καθώς στο ξεκίνημα της σεζόν, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει στην συγκεκριμένη πορεία, διότι οι «Τρακτεράδες» διαθέτουν το 16ο μπάτζετ (50,5 εκατομμύρια ευρώ) της Τσάμπιονσιπ, πίσω από ομάδες, όπως οι Χαλ, Σαουθάμπτον, Λίντς, Σάντερλαντ, Μίντλεσμπρο, Νόριτς, Σουόνσι, Γουότφορντ, Κόβεντρι, Γουεστ Μπρομ, Μπλάκμπερν, Στόουκ, Μπέρμιγχαμ και Κάρντιφ, τις οποίες άφησε πίσω της, τερματίζοντας στην 2η θέση, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζει η γνωστή ιστοσελίδα Transfermarkt. Επίτευγμα μοναδικό, για έναν σύλλογο, ο οποίος από την σεζόν 1980-1981 όπου θα μπορούσε να είχε γράψει ιστορία, κατακτώντας το πρωτάθλημα, το οποίο έχασε την προτελευταία αγωνιστική από την Άστον Βίλα, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Μάντσεστερ Σίτι και στην Ευρώπη κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ επικρατώντας σε διπλούς τελικούς με 3-0 στο πρώτο ματς της Αλκμαάρ, ενώ γνώρισε την ήττα (4-2) στον επαναληπτικό, βρέθηκε να περνά Γολγοθά 22 ετών στις κατώτερες κατηγορίες της Αγγλίας, τα επόμενα χρόνια.
Στον πρώτο γύρο εκείνης της σεζόν 1980 – 81, απέκλεισε τον Άρη, που είχε βρεθεί κοντά στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αλλά το είχε χάσει στο μπαράζ με 2-0 από τον Ολυμπιακό στο Βόλο. Η Ίπσουιτς είχε νικήσει στο πρώτο παιχνίδι με 5-1, αλλά ο Άρης στον επαναληπτικό «Καυταντζόγλειο Στάδιο», προηγήθηκε 10 λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι με 3-0. Ο Άρης έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για τέταρτο γκολ, χάνοντας την ευκαιρία για μία επική ανατροπή, αλλά εκεί οι «Τρακτεράδες» μείωσαν και προκρίθηκαν με 3-1. Σε συγκλονιστικό διπλό τελικό, λύγισαν την Αλκμάαρ που την γνωρίζαμε τότε ως ΑΖ 67, νικώντας με 3-0 στο «Πόρτμαν Ρόουντ» και χάνοντας με 4-2 στην Ολλανδία. Από το 1969 που ανέλαβε την ομάδα ο (μετέπειτα σερ) Μπόμπι Ρομπσον, η Ίπσουιτς πρωταγωνιστούσε διαρκώς, βγαίνοντας σχεδόν κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
Το 1977 – 78 κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας στον τελικό απέναντι στην Άρσεναλ με γκολ του Όσμπορν και το 1982, στην τελευταία σεζόν του Ρομπσον στον πάγκο, διεκδίκησε το πρωτάθλημα μένοντας δεύτερη πίσω από την πανίσχυρη Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι.
Ομάδα με παίκτες όπως τον Πολ Μάρινερ, το δίδυμο των Ολλανδών χαφ, Τάισεν και Αρνολντ Μιούρεν, που αργότερα θα πήγαινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα γινόταν πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική της χώρας του, το 1988. Σπουδαίοι παίκτες αποτελούσαν εκείνη την ομάδα, όπως ο επιθετικός, Τζον Γουόρκ, με 15 γκολ στην Ευρώπη στη σεζόν της κατάκτησης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Άλαν Μπραζίλ, οι Μπούτσερ Μιλς και Γκέιτς, και ο ικανότατος γκολκίπερ, Κούπερ.
Από την αποχώρηση του Ρόμπσον και ύστερα, η ομάδα άρχισε σιγά-σιγά να χάνει την δυναμική της και έπειτα από μερικά χρόνια υποβιβάστηκε, για να επανέλθει πριν το ξεκίνημα της Premier League. Την σεζόν 2000 – 01 κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας με προπονητή τον Τζορτζ Μπέρλι και να πάρει πάλι ένα εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το συγκλονιστικό της υπόθεσης, είναι ότι δεν έχει τύχει ποτέ μέσα στο γήπεδο της, στο «Πόρτμαν Ροουντ», σε ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το κράτησε και εκείνη την τελευταία χρόνια που έπαιξε στην Ευρώπη, κερδίζοντας μάλιστα μέχρι και την Ίντερ, που είχε στην σύνθεση της τον Ρονάλντο «Φαινόμενο», αλλά και τον Γρηγόρη Γεωργάτο.
Στο τέλος εκείνης της χρονιάς ωστόσο, υποβιβάστηκε και δεν είχε καταφέρει να επιστρέψει μέχρι και τώρα. Ώσπου τελικά να φτάσουμε στην φετινή σεζόν, όπου όλα είναι θέμα προπονητή, ο οποίος άλλαξε ολόκληρη την ψυχοσύνθεση της Ίπσουϊτς οδηγώντας την στην άνοδο. Αρχικά, την έφερε στην Τσάμπιονσιπ και συμβιβάστηκε γρήγορα με το γεγονός πως η Ίπσουιτς δεν θα προβεί σε πολλές μεταγραφές λόγω των οικονομικών δεδομένων. Έμεινε με μικρό ρόστερ, στήριξε τον πρώτο σκόρερ της προπέρσινης σεζόν, τον Κόνορ Τσάπλιν, απέκτησε τον Χάτσινσον, που είχαν απορρίψει η Άρσεναλ και η Τσέλσι, και βασίστηκε στην δυναμική της έδρα της. Αποτέλεσε την κορυφαία ομάδα της κατηγορίας στα εντός έδρας, συγκεντρώνοντας 54 βαθμούς σε 23 αναμετρήσεις, ενώ είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, με 92 γκολ, παρότι έβλεπε την εστία της να παραβιάζεται. Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς διαχειρίστηκε εξαιρετικά την περίοδο του «ντεφορμαρίσματός» της, χωρίς να αγχωθεί που η Λιντς έμοιαζε να την προλαβαίνει. Με πέντε νίκες στα 10 τελευταία παιχνίδια, χάνοντας μόλις μία φορά στο διάστημα αυτό, για να έρθει το ματς απέναντι στην Χάντερσφιλντ η οποία πάλευε για την παραμονή της, την τελευταία αγωνιστική, ώστε να επικρατήσει με 2-0 και να εκπληρώσει το όνειρο της επιστροφής στην Πρεμιερ Λιγκ, αφήνοντας στα πλεϊ-οφ, ομάδες όπως οι Λιντς, Σαουθάμπτον, Γουεστ Μπρομ και Νόριτς, ακολουθώντας στα μεγάλα «σαλόνια», την Λέστερ.