Καλοκαίρι 2010. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έρχεται για δεύτερη φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι προσδοκίες για τις μεταγραφές είναι τεράστιες! Τα ονόματα που ακούγονται προκαλούν ντελίριο, αλλά η μεταγραφή που ολοκληρώνεται δεν φέρνει τον ανάλογο ενθουσιασμό. Αυτό που φέρνει είναι σχεδόν… προβληματισμός. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επιμένει για έναν 28χρονο μεσοεπιθετικό που μόλις την περασμένη χρονιά κάνει μία σχετικά γεμάτη χρονιά στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας στην πατρίδα του. Το όνομά του Νταβίντ Φουστέρ. Άγνωστος μεταξύ… αγνώστων, αλλά σε λίγους μόλις μήνες, οι οπαδοί του Ολυμπιακού πίνουν νερό στο όνομά του.
Πρώτος λαχνός
Η επιμονή του Φουστέρ να μην τα παρατήσει τον δικαίωσε και με το παραπάνω. Στον Ολυμπιακό βίωσε την αποθέωση, την αναγνώριση, πήρε τίτλους, έγινε σύνθημα στις εξέδρες. Στη θέση του θα τα είχαν παρατήσει πολλοί όταν έφταναν στα 26 τους χρόνια και θυα αγωνίζονταν ακόμα στη δεύτερη ομάδα ενός συλλόγου, όσο μεγάλος και εάν είναι αυτός. Παράλληλα, όμως, δικαιώθηκε και ο Ερνέστο Βαλβέρδε για την επιμονή του. Ο Φουστέρ έγινε ο άνθρωπός του μέσα στο γήπεδο, έτρεχε ασταμάτητα, κάλυπτε χώρους, έδινε ασίστ, σκόραρε, έβγαζε απίστευτη ενέργεια. Με όλα αυτά, κέρδισε αμέσως το απαιτητικό κοινό του Ολυμπιακού. Ακόμα περισσότερο, όμως, είναι πάντα το κοινό της Μπαρτσελόνα…
Ο… ξεχασμένος στην Κίνα!
Καλοκαίρι 2017… Η Μπαρτσελόνα είναι στα μεταγραφικά σκοινιά. Ο Νεϊμάρ έχει αποχωρήσει για την Παρί Σεν Ζερμέν και οι «μπλαουγκράνα» βγαίνουν στην αγορά με 222 εκ. ευρώ. Τα ονόματα που ακούγονται είναι τεράστια. Κουτίνιο, Ντράξλερ, Έρικσεν και πολλά ακόμα. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, όμως, θέτει ως προτεραιότητα έναν άλλον παίκτη. Όταν γίνεται γνωστό για ποιον παίκτη ενδιαφέρεται η Μπαρτσελόνα, η απογοήτευση είναι σχεδόν… ίση με αυτή της αποχώρησης του Νεϊμάρ. Το όνομά του; Παουλίνιο!
Οι χαρακτηρισμοί «ξεχασμένος στην Κίνα», «τελειωμένος», «αποτυχημένος στην Πρέμιερ Λιγκ» και πολλά άλλα, στολίζουν τα ρεπορτάζ ακόμα και των πιο σοβαρών ΜΜΕ. Η Μπαρτσελόνα τελειώνει σχετικά εύκολα την μεταγραφή και το ποσό που δίνει, προκαλεί ξανά τον… εμπαιγμό. Τα 40εκ. ευρώ φαντάζουν πάρα πολλά για τον Παουλίνιο. «Ακόμα και η Γκουανγκζού ξέρει ότι η Μπαρτσελόνα έχει λεφτά και εκματελλεύτηκε τον πανικό της», είναι η… περίληψη των δημοσιευμάτων σε όλο τον κόσμο. Όλοι, όμως, εκείνο το διάστημα είχαν ξεχάσει το εξής: ο Παουλίνιο ήταν ο αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας που εκείνο το διάστημα ξεπερνούσε την εφτάρα από τη Γερμανία.
Εφτά φορές να πέφτεις,
να σηκώνεσαι οκτώ
Ο Παουλίνιο ήταν από τους παίκτες που στιγματίστηκαν από εκείνη την ντροπιαστική ήττα της «Σελεσάο». Στο πρώτο ημίχρονο που αγωνίστηκε, η Βραζιλία έχανε με 5-0. Ποδοσφαιρική τραγωδία. Ο ίδιος, όμως, είχε βιώσει και άλλες τέτοιες…
Πριν ακόμα να κλείσει τα 17 του χρόνια (το 2006) πάει να παίξει ποδόσφαιρο στην Λιθουανία για βιοποριστικούς λόγους. «Πήγα πολύ μικρός στη Βίλνιους», θυμάται αρκετά χρόνια αργότερα και προσθέτει: «άκουγα συνεχώς ρατσιστικά σχόλια, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο».
Την επόμενη χρονιά πάει στην Πολωνία και συνεχίζει με τις αναμνήσεις: «ήμουν απλήρωτος και όταν επέστρεψα στη Βραζιλία ήμουν αποφασισμένος να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Δεν ήθελα να ξαναπαίξω μπάλα». Η οικογένειά του τον πείθει να συνεχίσει γιατί: «η μπάλα είναι ό,τι καλύτερο ξέρεις να κάνεις. Με αυτό θα προσπαθήσεις να βγάλεις λεφτά για όσο καιρό παίζεις».
Επιστρέφει στην ομάδα που έπαιζε από μικρός και το 2009 πάει στην Μπραγαντίνο, όπου με τις εμφανίσεις του προκαλεί το ενδιαφέρον της Κορίνθιανς, με την οποία θα απογειωθεί πραγματικά. Θα κατακτήσει τίτλους στη Βραζιλία, θα πανηγυρίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ενώ θα κληθεί και στην εθνική από τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Με τη «σελεσάο» θα κατακτήσει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το καλοκαίρι του 2013 και λίγες μέρες μετά από τον τελικό, η Τότεναμ δίνει 20εκ. ευρώ (από τα… 100 που είχε πάρει από τη Ρεάλ για την πώληση του Μπέιλ) για να τον πάρει στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Το ποσό αυτό, μάλιστα, ήταν και… ρεκόρ για την Τότεναμ, διότι το πολύ κοντινό ημερολογιακά καλοκαίρι του 2013, για την ποδοσφαιρική αγορά είναι πολύ… μακρινό, αν και οι «πετεινοί» θα σπάσουν ξανά το συγκεκριμένο ρεκόρ, δίνοντας 30 στη Ρόμα για τον Έρικ Λαμέλα.
Στην Αγγλία χαρακτηρίζεται αμέσως ο «Βραζιλιάνος Λάμπαρντ» και οι πρώτες του εμφανίσεις είναι άκρως ενθαρρυντικές. Το γκολ της νίκης στο τελευταίο λεπτό στο ματς με την Κάρντιφ ανεβάζει κατακόρυφα τις μετοχές του…
Στα μέσα Δεκεμβρίου, όμως, έρχεται η αρχή του τέλους. Η Τότεναμ γνωρίζει ταπεινωτική ήττα με 5-0 από τη Λίβερπουλ και ο Παουλίνιο θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους υπαίτιους, αφού αφήνει την ομάδα του με 10 παίκτες, λόγω αυτού του «Κουνγκ Φου» φάουλ στον τωρινό συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρες!
Ο μεγαλύτερος υπαίτιος, όμως, θεωρείται ο Αντρέ Βίλας Μπόας, ο οποίος απολύεται και στην θέση του έρχεται ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο.
«Δεν έχω τίποτα με τον Μαουρίτσιο, έτσι είναι το ποδόσφαιρο», θυμάται ο Παουλίνιο και εξηγεί για τον παραγκωνισμό του στον πάγκο: «ο Ποκετίνο είχε τελείως διαφορετικές ιδέες από τονΒίλας Μπόας. Με έβαζε να παίζω… παντού, εκτός από τη θέση μου»! Ο «Βραζλιάνος Λάμπαρντ» βρέθηκε να παίζει ακραίος επιθετικός και «είχα πει στον Ποκετίνο ότι δεν είναι η θέση μου, αλλά θα παίζω όπου μου πει. Όταν όμως σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δεν παίζεις στην θέση σου, τότε μοιραία δεν είσαι τόσο καλός».
Η δεύτερη χρονιά του είναι ένας τεράστιος εφιάλτης, ο οποίος κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση μετά από την καταστροφή στο Μουντιάλ και κάνει συμμετοχές σαν… γκεστ σταρ μόνο σε παιχνίδια που το «ροτέισον» είναι απαραίτητο. «Έπρεπε να φύγω και αφού δεν υπήρχε τίποτα άλλο, πήγα στην Κίνα». Η Τότεναμ τον πουλάει με… ανακούφιση στην Γκουάνγζου, όπου τον περίμενε ένας άλλος… στιγματισμένος Βραζιλιάνος, ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι.
Στην Κίνα είναι από τους λίγους πρωτοκλασάτους που δεν πάει για… τουρισμό και αρπαχτή. Με τις εμφανίσεις του εκεί, «υποχρεώνει» τον Τίτε που μόλις έχει αντιακταστήσει τον Ντούνγκα στην εθνική Βραζιλίας να τον… θυμηθεί πρώτος! Στο πρώτο του κάλεσμα ως τεχνικός στη «σελεσάο», θυμάται τον Παουλίνιο και προκαλεί τα πρώτα (γνωστά στη συνέχεια) ερωτηματικά: «μα τον… ξεχασμένο Παουλίνιο;».
«Δεν κάνει για την Μπαρτσελόνα»
Στην επιστροφή του στην εθνική, ο Παουλίνιο είναι καταλυτικός. Με την όρεξη που έχει για ποδόσφαιρο, είναι σε κάθε ματς των προκριματικών από τους καλύτερους της παρέας του Νεϊμάρ. «Ο Παουλίνιο είναι από τους καλύτερους μέσους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοποδόσφαιρο», λέει ο Τίτε δικαιωμένος και συνεχίζει: «έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους, αλλά δεν κοιτάμε το παρελθόν του, κοιτάμε το παρόν και αυτό λέει ότι βρίσκεται σε φοβερή κατάσταση».
Η Βραζιλία καλπάζει προς το Μουντιάλ, ο Παουλίνιο γίνεται ο αρχηγός της, αλλά αυτό δεν το θυμόταν… κανείς το καλοκαίρι. Ούτε καν ο Τσάβι, ο οποίος καλείται να σχολιάσει τις μεταγραφικές κινήσεις της πρώην ομάδας του: «ο Παουλίνιο; Ναι, είναι καλός παίκτης. Απλώς δεν κάνει για την Μπαρτσελόνα. Εάν πήγαινε οπουδήποτε αλλού, θα ήταν μία καλή μεταγραφή, αλλά όχι για την Μπαρτσελόνα. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω…».
Δικαίωση
«Ήμουν… βασιλιάς στην Κίνα και δεν χρειαζόμουν πλέον καμία ακόμα τρέλα. Αλλά όταν άκουσα από τον μάνατζέρ μου ότι έχουμε πρόταση από την Μπαρτσελόνα, δεν σκέφτηκα τίποτα. Ήξερα ότι ήταν τρέλα, αλλά μία ωραία τρέλα. Δέχθηκα αμέσως…». Οι πρώτες του μέρες στην Μπαρτσελόνα δεν ήταν και οι καλύτερες. Για την ακρίβεια, η πρώτη του ημέρα συνέπεσε με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη. Όχι και ο καλύτερος τρόπος για μία νέα καινούρια αρχή. Τα υποτιμητικά σχόλια του ισπανικού Τύπου συνεχίζονται, αλλά αυτός είναι αποφασισμένος. Μετά από τις ήττες από την Ρεάλ στους τελικούς του Σούπερ Καπ τον Αύγουστο, η Μπαρτσελόνα παίρνει σιγά σιγά τα πάνω της. Ο Παουλίνιο παίζει σημαντικό «δεύτερο» ρόλο πίσω από τον Μέσι και τους άλλους σταρ της Μπαρτσελόνα.
Καλύπτει χώρους στο κέντρο κάνοντας την Μπαρτσελόνα λιγότερο ευάλωτη στην άμυνα, δίνει ασίστ, σκοράρει, βγάζει ενέργεια. Όπως ο Νταβίντ Φουστέρ πριν από λίγα χρόνια στον Ολυμπιακό, δικαιώνει με τις πρώτες του εμφανίσεις τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Η πρώτη του μεγάλη νίκη δεν αργεί και αυτή δεν είναι άλλη από το να κερδίσει τους απαιτητικούς φιλάθλους της Μπαρτσελόνα, ενώ «αναγκάζει» και τον Τσάβι να ζητήσει… συγνώμη: «είναι πανέξυπνος, προσαρμόστηκε αμέσως στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα και κάνει σπουδαία δουλειά».
Με τα ποσά να έχουν εκτοξευτεί στα μεταγραφικά παζάρια, τα 40εκ. ευρώ που έδωσε η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι, ήταν πραγματικά… ευκαιρία, ειδικά εάν ο Παουλίνιο συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Εάν το καταφέρει, θα είναι για τον Βαλβέρδε ο… Φουστέρ της Μπαρτσελόνα.