Το 2018 έχει αρχίσει να γράφει τις δικές του σελίδες στην ιστορία του χρόνου και μαζί του φέρνει το μεγαλύτερο ραντεβού του ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ. Το 2017 έγινε… αλλαγή και πήγε στα αποδυτήρια, χαρίζοντας μερικές σπουδαίες ποδοσφαιρικές στιγμές (η μεγαλύτερη από όλες ήταν μάλλον η επική ανατροπή της Μπαρτσελόνα επί της Παρί Σεν Ζερμέν, παιχνίδι που… προκάλεσε και την μεταγραφή του Νεϊμάρ!), αλλά φεύγοντας πήρε μαζί του στις κερκίδες μερικούς παίκτες που σημάδεψαν την εποχή τους όταν ήταν στα… ντουζένια τους. Κάποιοι από αυτούς, για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν σαν να είχαν… αποχωρήσει ήδη, ενώ η απόφαση κάποιων άλλων ήταν μάλλον έκπληξη. Στην πρώτη ομάδα, θα έπαιζαν σίγουρα ο Κακά με τον Πίρλο που το τελευταίο διάστημα έπαιζαν στα γήπεδα της Αμερικής, ενώ στη δεύτερη ομάδα θα ήταν δύο παίκτες της Μπάγερν. Ο Φίλιπ Λαμ και ο Τσάμπι Αλόνσο.
Ο φύλακας – άγγελος της Μπαρτσελόνα
Ο Βίκτορ Βαλντές που κρέμασε τα δικά του γάντια στις αρχές του 2018 μπαίνει… τιμητικά σε αυτή τη λίστα, αφού ουσιαστικά ήταν ανενεργός από το τέλος της περυσινής σεζόν. Παρότι τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα του σε αγγλικά και βελγικά γήπεδα (πέρασε από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίντλεσμπρο, αλλά και Σταντάρ Λιέγης), ο Ισπανός γκολκίπερ θα είναι για πάντα συνδεδεμένος με την Μπαρτσελόνα.
Ξεκινώντας από τις φημισμένες Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην Ιστορία των «μπλαουγκράνα», πλαισιώνοντας την καλύτερη φουρνιά της «Λα Μασία»! Αν και με την Μίντλεσμπρο έκανε πέρυσι μία γεμάτη χρονιά, η καριέρα του δέχτηκε το πρόωρο γκολ της ήττας τον Μάρτιο του 2014, όταν υπέστη ρήξη χιαστών. Από τότε δεν κατάφερε να βρει ξανά τη φόρμα του και στα 35 του χρόνια κρέμασε τα γάντια του. Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε τα πάντα, ενώ στην εθνική Ισπανίας ήταν στη σκιά του Ίκερ Κασίγιας. Παρόλα αυτά, πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2010 και του Euro το 2012.
Ο κατακτητής της Τσέλσι
Η πόρτα των αποχωρήσεων άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2017, όταν επίσης από τη μακρινή Αμερική ο Φρανκ Λάμπαρντ αποχαιρετούσε για πάντα τα γήπεδα. Ο Άγγλος μέσος που ταυτίστηκε με την Τσέλσι, είχε πολλές προτάσεις ακόμα και από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά επέλεξε να αποχωρήσει από τα γήπεδα.
Με την Τσέλσι κατέκτησε σχεδόν τα πάντα, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει με την εθνική Αγγλίας και ενώ οι προσδοκίες ήταν τεράστιες, αφού συνυπήρχε με τους Πολ Σκόουλς, Στίβεν Τζέραρντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ και πολλούς άλλους αστέρες του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Οι τελευταίοι Ιταλοί αρτίστες
Η αποχώρησή τους από την ενεργό δράση, συνέπεσε με τον αποκλεισμό της εθνικής Ιταλίας από το Μουντιάλ της Ρωσίας. Όχι ότι θα έπαιζαν οποιονδήποτε ρόλο στην εθνική του Βεντούρα, αλλά η σύμπτωση θα μπορούσε να είναι ένα… παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τους Φραντσέσκο Τότι και Αντρέα Πίρλο. Με την απουσία τους (έστω και εάν τα τελευταία χρόνια ο ένας είχε συμμετοχές… γκεστ σταρ στη Ρόμα και ο άλλος δίδασκε ποδόσφαιρο στην Αμερική), το ιταλικό ποδόσφαιρο έχασε τη φινέτσα του, την έμπνευσή του, τη μαγεία του, τη χάρη του.
Ο Τότι, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρώμης έμεινε στην αγαπημένη του ομάδα σε όλη του την ποδοσφαιρική ζωή και ξεκίνησε την… επόμενη στην ίδια ομάδα, έχοντας πλέον καθήκοντα διευθυντή. Την ημέρα της αποχώρησής του, δάκρυσαν μέχρι και τα… τείχη του Κολοσαίου!
Ο Αντρέα Πίρλο από την άλλη, έφυγε από την Γιουβέντους μετά από τον χαμένο τελικό του Βερολίνου από την Μπαρτσελόνα, πήγε στην Αμερική και φέτος έβγαλε τα παπούτσια του για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, το κρασί. Πραγματικά αναντικατάστατοι και οι δύο στο ιταλικό ποδόσφαιρο που αδυνατεί να βρει τη λύση της επόμενης μέρας…
Οι κουλ τύποι της Μπάγερν
Θα μπορούσαν και οι δύο να παίξουν τουλάχιστον στη φετινή σεζόν και μάλιστα να πρωταγωνιστούν στην Μπάγερν. Η απόφασή τους, όμως, ήταν οριστική και δεν άλλαξε με τις προτροπές των Βαυαρών. Ο Φίλιπ Λαμ (για τον οποίο ο Γκουαρδιόλα που έχει συνυπάρξει με τον Μέσι, τον Τσάβι, τον Ινιέστα και πολλούς άλλους, είπε ότι είναι ο πιο έξυπνος ποδοσφαιριστής που προπόνησε ποτέ!) ήταν ένας από τους πιο πλήρεις Γερμανούς ποδοσφαιριστές των τελευταίων δεκαετιών, έγινε σημαία της Μπάγερν και όλα αυτά κρατώντας πάντα το ρόλο του αντιστάρ.
Αντιστάρ σε όλη του την καριέρα ήταν και ο Τσάμπι Αλόνσο που πανηγύρισε Τσάμπιονς Λιγκ με Λίβερπουλ και Ρεάλ (δεν τα κατάφερε με την Μπάγερν του Γκουαρδιόλα), Euro και Μουντιάλ με την εθνική Ισπανίας και την αναγνώριση όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου. Όπως και Λαμ.
Ο Κακά με όλα τα καλά!
Τσάμπιονς Λιγκ, Μουντιάλ, πρωταθλήματα σε Ισπανία και Ιταλία, γκολ, ασίστ και μαγικές εμπνεύσεις. Η καριέρα του Κακά είχε όλα τα… καλά, μόνο που όλοι αισθάνονται λίγο ότι είχε να δώσει κάτι παραπάνω!
Ο Βραζιλιάνος ααστέρας ήταν ο… τελευταίος που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα πριν από την έναρξη της κυριαρχίας του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο! Μάλλον έφυγε νωρίς για τα γήπεδα της Αμερικής, αλλά όπως και να΄χει, προσέφερε πάρα πολλά στο ποδοσφαιρικό κοινό. Αποχώρησε στα τέλη του 2017 μαζί με τον Πίρλο…
Ο άνθρωπος που έτρεχε
Κάιτ ή Κούιτ ή όπως αλλιώς τον μάθαμε στην Ελλάδα, ο αγαπημένος Ντιρκ της Λίβερπουλ και της Φέγενορντ αποχώρησε πέρυσι τον Μάιο ως πρωταθλητής. Ως πρωταθλητής με την αγαπημένη του Φέγενορντ, στην οποία επέστρεψε για αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον επίλογο να είναι βγαλμένος από παραμύθια.
Μπορεί να μην είχε το ταλέντο του Σνάιντερ, του Φαν Ντερ Φαρτ και άλλων πολλών Ολλανδών (όπως και παικτών που πέρασαν από τη Λίβερπουλ), αλλά ο Κούιτ ή Κάιτ είχε ψυχή και πάθος, δύναμη και θέληση για νίκη. Αγαπήθηκε για κάθε μέτρο από τα αμέτρητα χιλιόμετρα που έκανε στην καριέρα του στην Ολλανδία, στην Τουρκία και στην Αγγλία.