«Αν κοιτάξετε το μηδέν, δεν θα δείτε τίποτα. Κοιτάξτε όμως μέσα από αυτό και θα δείτε τον κόσμο»!
Το μηδέν στο ποδόσφαιρο (και γενικότερα στη ζωή) δεν το θέλει κανένας. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το «πολύτιμο μηδέν» στις εκτός έδρας συναντήσεις των διπλών παιχνιδιών. Από εκεί και πέρα, όλοι θέλουν γκολ. Οι επιθετικοί γιατί είναι η δουλειά τους και η δεύτερη φύση τους, οι μέσοι για να βοηθήσουν και να λουτίσουν το παιχνίδι τους, οι αμυντικοί για να εκστασιαστούν στην απέναντι περιοχή από αυτό που απαγορεύεται να συμβεί στην δική τους. Οι φίλαθλοι να τα δουν, να τα πανηγυρίσουν, να νιώσουν ότι τα πετυχαίνουν οι ίδιοι, να μοιραστούν τη χαρά. Όχι, το μηδέν δεν είναι καλό στο ποδόσφαιρο και δεν το θέλει κανείς.
Εκτός από μία μικρή μειοψηφία. Την ποδοσφαιρική μειονότητα των τερματοφυλάκων. Αυτοί πασχίζουν να στερήσουν από το ποδόσφαιρο την πεμπτουσία του. Το γκολ. Αυτοί όχι μόνο προστατεύουν το μηδέν, αλλά το λατρεύουν. Ένας από τους πιο γνωστούς λάτρεις του «μηδενός» είναι ο Πετρ Τσεχ…
Ο 36χρονος Τσέχος τερματοφύλακας ανακοίνωσε ότι στο τέλος της σεζόν θα κρεμάσει τα γάντια του, το πολύτιμο εργαλείο του στην προστασία του μηδενός. Μαζί με τα γάντια, θα κρεμάσει φυσικά και την προστατευτική κάσκα, η οποία έγινε το σήμα κατατεθέν του στην τεράστια καριέρα που έκανε στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ και της Ευρώπης. Η κάσκα έγινε η δεύτερη φύση του Τσεχ μετά από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του τον Οκτώβριο του 2006 στο ματς με την Ρέντινγκ. Για πολύ λίγα χιλιοστά (όπως αποκάλυψαν αργότερα οι γιατροί του), δεν τραυματίστηκε ο εγκέφαλός του, μετά από το κάταγμα του κρανίου του, το οποίο είναι λιγότερο δυνατό σε αρκετά τρίδυμα παιδιά όπως ο ίδιος. Ο Πετρ μεγάλωσε τελικά μόνο με την μία αδερφή του, καθώς το τρίτο παιδί έφυγε από τη ζωή στα δύο του χρόνια… Τη στιγμή του τραυματισμού του, ο Τσεχ ήταν ήδη ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ του κόσμου. Όταν επέστρεψε με την κάσκα, ήταν ακόμα καλύτερος… Ήταν σχεδόν ανίκητος!
Με όπλο το μηδέν, ο Τσεχ έφτασε στην κορυφή και στο άπειρο. Πάνω στην δική του λατρεία για αυτό το φαινομενικά «τίποτα», η Τσέλσι έχτισε την κυριαρχία της στην Πρέμιερ Λιγκ και στην κορυφή της Ευρώπης. Στην Πρέμιερ Λιγκ διατήρησε το μηδέν στην εστία του σε 202 παιχνίδια, τα 24 από αυτά συνεχόμενα! Τα ρεκόρ του μηδενός είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μείνουν ακατάρριπτα. Από τη μία καλύτερα βεβαίως, διότι κανείς στο ποδόσφαιρο δεν θέλει το μηδέν. Ο Τσεχ που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις αυτού του τίποτα, κρεμάει τα γάντια του αυτό το καλοκαίρι. Έχοντας προλάβει όμως, να φτάσει στην κορυφή και στο άπειρο, ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής του.
Βγάζοντας τα γάντια του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πιάνει για πολλές περισσότερες ώρες τις μπαγκέτες των ντραμς. Η μουσική και τα ντραμς, είναι η δεύτερη αγάπη του και το… ακαλλιέργητο ταλέντο του. Ευτυχώς για το ποδόσφαιρο, επέλεξε να καλλιεργήσει το ταλέντο της πρώτης του αγάπης. Έστω και ως λάτρης του μηδενός στέρησε πολλά γκολ από το ποδόσφαιρο. Ακόμα και οι αποκρούσεις, όμως, είναι μερικές φορές εντυπωσιακές. Όπως και το μηδέν, που κρύβει μέσα του τα μυστικά του κόσμου. Και της επιτυχίας της ποδοσφαιρικής μειονότητας που το λατρεύουν.