Το παιχνίδι Βραζιλία – Βέλγιο ανέβασε πολύ τον πήχη στην τελική ευθεία του Μουντιάλ. Τόσο ψηλά, που τα σημερινά ζευγάρια σχεδόν… πέρασαν από κάτω του. Η Κροατία με την Αγγλία επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά πηγαίνοντας στην αφετηρία για τα ημιτελικά, βγάζοντας από το πάρτι τη Ρωσία και τη Σουηδία αντίστοιχα. Τα “τρία λιοντάρια” έφτασαν στο γκισέ για το τσεκ ιν πολύ πιο εύκολα. Η καθαρή νίκη με 2-0 ήταν αποτέλεσμα ενός ήρεμου παιχνιδιού, όπου η διαφορά ποιότητας στις κρίσιμες στιγμές έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Κροατία από την άλλη πλευρά, δείχνει να φοβάται να καθαρίσει τα παιχνίδια, να νικήσει στην κανονική διάρκεια ή τουλάχιστον στην παράταση.
Το ίδιο έκανε και με τη Δανία, το ίδιο και με τη Ρωσία. Σίγουρα κανένας αντίπαλος σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν είναι “εύκολος”, αλλά η Κροατία μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει στα νοκ άουτ αυτό που προσέφερε απλόχερα το Βέλγιο. Μία τεράστια, ηχηρή απόδειξη ότι το ταλέντο που έχει συγκεντρωθεί στην ομάδα, μπορεί να παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο, να πάρει μεγάλες προκρίσεις με σπουδαίες νίκες, να προσφέρει θέαμα. Έστω κι έτσι, όμως, έφτασε εκεί που είναι και οι “κόκκινοι διάβολοι”. Έστω και από ένα πολύ πιο εύκολο “μονοπάτι”, στο οποίο δεν υπήρχε καμία υπερδύναμη και στο τέλος της διαδρομής του θα βρει την Αγγλία. Όσο διαφορετικές και εάν είναι οι διαδρομές, η κατάληξη είναι ίδια. Η αίθουσα του θρόνου. Μετά από χρόνια, κανείς δεν θα θυμάται το δρομολόγιο προς την κορυφή. Το ίδιο εύκολο μονπάτι “επέλεξε” η Αγγλία χάνοντας (ίσως επειδή δεν… μπορούσε να νικήσει) απο το Βέλγιο στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου. Αν και μπροστά της είχε την Κολομβία (ίσως υπολόγιζε την Ιαπωνία), η Αγγλία ήξερε ότι εάν περάσει από τους “16”, δεν θα έχει μπροστά της ούτε Γαλλία, ούτε Αργεντινή, ούτε Βραζιλία, ούτε φυσικά το Βέλγιο… Η πιο δυνατή ομάδα που υπολόγιζε να βρει, ήταν η… Ισπανία. Τώρα θα βρει την Κροατία σε ένα ζευγάρι που όσο και ελκυστικό και εάν είναι, δεν φτάνει το Βέλγιο – Γαλλία. Η παρέα του Μόντριτς είναι τρομερά ταλαντούχοι, αλλά αυτό δεν το έδειξαν σε κανένα από τα δύο προηγούμενα νοκ άουτ που χρειάστηκε τα πέναλτι. Η ποιότητα, όμως, είναι πάντα εκεί. Η Αγγλία από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στους “4” πιθανόν πολύ πιο εύκολα από ό,τι υπολόγιζε και ο ίδιος ο Σάουθγκεϊτ. Με εξαίρεση το ματς με την Κολομβία που πήγε στα πέναλτι (υπενθυμίζεται ότι ισοφαρίστηκε στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του ματς), τα “τρία λιοντάρια” δεν εξάντλησαν ούτε τις δυνάμεις τους, ούτε τα περιθώρια βελτίωσής τους…
Ας δούμε τις στιγμές που καθόρισαν τους δύο τελευταίους χρονικά προημιτελικούς, κάνοντας… σέντρα από τον πρώτο της ημέρας. Το μόνο που προσέφερε το παιχνίδι στα πρώτα 29 λεπτά ήταν… χασμουρητά. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, όμως, ο Χάρι (όχι ο Κέιν) Μαγκουάιρ, έκανε το 1-0 με αυτή την κεφαλιά.
Το κίνημα “επιστρέφει στο σπίτι” (ναι, το τρόπαιο που για κάποιο λόγο οι Άγγλοι θεωρούν ότι είναι δικό τους) γιγαντώνεται στην Αγγλία και προκαλεί ποδοσφαιρικό καύσωνα μεγαλύτερο και από τον κλιματικό που καίει αυτές τις ημέρες το Νησί. Στο ταξίδι της… επιστροφής του πολύτιμου στο σπίτι, μπορεί να σκοράρει ξανά ο Χάρι Κέιν, να βρει δίχτυα για μία ακόμα φορά ο Χάρι Μαγκουάιρ, να βάλει κανένα γκολ ο… Πρίγκιπας Χάρι ή ακόμα και ο Χάρι Πότερ. Αυτός που μάλλον δεν θα σοράρει, είναι ο Ραχίμ Στέρλινγκ, εκτός και εάν τα… φυλάει για τα ακόμα πιο κρίσιμα και σημαντικά ματς. Κόντρα στη Σουηδία, πάντως, έκανε… αυτό σε ένα απίστευτο τετ α τετ.
Την ώρα που η Σουηδία προσπαθούσε να βρει απαντήσεις, η Αγγλία “τελείωσε” την πρόκριση με μία ακόμα κεφαλιά
Από εκεί και πέρα, ο υπέροχος Τζόρνταν Πίκφορντ ανέλαβε να κρατήσει αυτό το 2-0. Και το έκανε με στυλ…
Η σεμνή τελετή στη Σαμάρα είχε τελειώσει, τα “τρία λιοντάρια” πήραν την πρόκριση και περίμεναν να μάθουν τον αντίπαλό τους. Έτσι, στήθηκαν στις τηλεοράσεις να δουν το παιχνίδι της Ρωσίας με την Κροατία. Εάν δεν αποκοιμήθηκαν (κουρασμένοι όπως ήταν) στο πρώτο ημίωρο, θα είδαν τον Τσερίσεφ να πιάνει αυτό το σουτ…
με αυτή την κατάληξη…
Αυτό το γκολ λειτούργησε σαν ξυπνητήρι στο ταλέντο των Κροατών που αποδέχτηκαν την πρόκληση και μετά από ωραίο συνδυασμό, ο Μάντζουκιτς βρήκε τον Κράμαριτς…
Όπως έδειχνε από πολλή ώρα νωρίτερα, το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί, ο Βίντα έκανε το 2-1 με αυτή την κεφαλιά…
Αλλά ο Μάριο Φερνάντες δίνει σε όλη τη Ρωσία το σύνθημα για σάμπα
Με το 2-2 να μένει έως το τέλος, το εισιτήριο παίχτηκε στη ρώσικη ρουλέτα, εκεί δηλαδή που πήραν την πρόκριση για τους “8” και οι δύο αντίπαλοι. Ο Σούμπασιτς με τον Ακινφέεφ έβγαλαν από ένα πέναλτι, ο Μάριο Φερνάντες το έστειλε άουτ και ο Ράκιτιτς, το αίμα του οποίου μπορεί να είναι και πιο κρύο από τις μπίρες που πίναμε καρφωμένοι στην τηλεόραση, σφράγισε μία ακόμα πρόκριση, ευστοχώντας (όπως με τη Δανία) στο τελευταίο πέναλτι.
Να δούμε τι έχει να προσφέρει στο ραντεβού του ημιτελικού το δεύτερο ζευγάρι. Ένα ζευγάρι που έφτασε έως εδώ όχι χωρίς να το αξίζουν οι ομάδες που το απαρτίζουν, αλλά χωρίς να παίξουν όπως η Γαλλία που απέκλεισε Αργεντινή και Ουρουγουάη και όπως το Βέλγιο που άφησε έξω την Ιαπωνία με απίστευτη ανατροπή σε… μισό ημίχρονο, αλλά και τη Βραζιλία.
Όσο για τους χαμένους; Η Σουηδία μάλλον έφτασε στα όριά της και παραδόθηκε κόντρα στην Αγγλία, ενώ η Ρωσία θα βρεθεί στην άβολη θέση του οικοδεσπότη που οργανώνει το πάρτι και οι καλεσμένοι τον… διώχνουν για να συνεχίσουν χωρίς αυτόν. Η ομάδα του Τσερτσέσοφ ξεκίνησε με πολύ μικρές προσδοκίες, αλλά οι δύο νίκες με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία της έδωσαν την ψυχολογική ντόπα για τη συνέχεια. Ο ενθουσιασμός σε κάθε παιχνίδι ήταν τεράστιος και έφτασε στους “8” για να αποκλειστεί στα πέναλτι. Σπουδαία πορεία, αλλά δεν… λείψει κιόλας, όπως και η Σουηδία. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν χωρούσαν…