Η Γερμανία μας… τελείωσε, η Αργεντινή σώθηκε στο 86΄με εντυπωσιακό γκολ του Ρόχο, η Βραζιλία πέρασε πολύ πιο εύκολα από ό,τι θα περίμενε και ο Τίτε το τελευταίο εμπόδιο της Σερβίας, η Ισπανία απέφυγε στις καθυστερήσεις το ραντεβού με την Ουρουγουάη και έστειλε στην παρέα του Καβάνι, του Λουίς Σουάρες και κυρίως του Γοδίν και του Χιμένες (αυτοί θα έχουν την αποστολή να σταματήσουν τον Κριστιάνο) την Πορτογαλία. Το Μεξικό προκάλεσε το πρώτο σοκ και την πρώτη ζημιά στη Γερμανία, ενώ η Σουηδία με την Ελβετία και τη Δανία έδειξαν όλα τα στοιχεία που καταθέτουν τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Από τη Γαλλία μάλλον θα περίμενε πολλά περισσότερα ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος φίλος της και η Ρωσία από την πλευρά της έκανε το καθήκον της. Η Κροατία, από την πλευρά της, έβγαλε στα παιχνίδια των ομίλων την ποιότητά της. Ας δούμε αν θα το κάνουν και στα νοκ άουτ, ξεκινώντας από τη Δανία.
Περιμένοντας να προκύψουν τα δύο τελευταία ζευγάρια της φάσης των “16”, ας κάνουμε μία πρώτη ανάγνωση των ραντεβού που έχουν ήδη κλείσει.
ΓΑΛΛΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το ζευγάρι που κλέβει την παράσταση, είναι φυσικά αυτό της Αργεντινής με τη Γαλλία. Πριν από την πρώτη σέντρα στο Μουντιάλ, το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι από αυτά που λέμε “πρόωρος τελικός”. Η Γαλλία έφτασε στα γήπεδα της Ρωσίας με ένα ρόστερ που θα το ζήλευε ακόμα και ο… Πεπ Γκουαρδιόλα, με ατελείωτο ταλέντο σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Με αφετηρία το Μουντιάλ του 2014, ο Ντεσάμπ δουλεύει με τη νέα γενιά του γαλλικού ποδοσφαίρου και στην πορεία μέχρι το 2018 έχουν ανεβεί στο τρένο ο Γκριεζμάν, ο εκπληκτικός Εμπαπέ, ο Λεμάρ, ο Καντέ και άλλοι… Ακόμα και στο δικό της Euro, όμως, το καλοκαίρι του 2016, η Γαλλία παίζει σαν να έχει… κόφτη, ειδικά στην επίθεση. Με το ταλέντο που διαθέτει στην ομάδα του, ο Ντεσάμπ είναι μάλλον συντηρητικός και με κάποιον τρόπο δεν αφήνει να βγουν στο γήπεδο οι δυνατότητες των επιθετικών του. Ναι, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και κάθς λάθος, κάθε απώλεια βαθμών μπορεί στο τέλος να στοιχίσει πολύ, αλλά αφού δεν είδαμε την πραγματική Γαλλία κόντρα στην (βελτιωμένη) Αυστραλία, στο (δυνατό) Περού και την (πάντα αξιόμαχη) Δανία, τότε μάλλον δεν θα τη δούμε ούτε κόντρα στην Αργεντινή που μπορεί να ήταν… χειρότερη από τις τρεις προηγούμενες, αλλά είναι η… Αργεντινή! Και αυτό από μόνο του, ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας για την εθνική Γαλλίας που μοιάζει να έπεσε στη χύτρα με το ταλέντο, αλλά ο Ντεσάμπ δεν το εκμεταλλεύεται.
Η Αργεντινή από την άλλη πλευρά, πανηγύρισε την πρόκριση στους “16” σαν να κατέκτησε το τρόπαιο. Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την ψυχολογία που (δεν) είχε η παρέα του Λιονέλ Μέσι. Ο Σαμπαόλι είναι στο περιθώριο, η πίεση από τον Τύπο προς τον Μέσι και όλη την ομάδα μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εμμονή που ακολουθεί από ανέκαθεν την Αγγλία. Εάν από αυτή την ομάδα βγει ο Μέσι, τότε θα την κοντράριζε ακόμα και ο Παναμάς. Η έκρηξη χαράς για την πρόκριση στους “16”, ίσως αλλάξει το κλίμα σε όλη την ομάδα. Αν και όλα θα κριθούν από την κατάσταση που θα βρεθεί ο Λιονέλ Μέσι. Αν θα βάλει δηλαδή 2-3 γκολ ή θα δώσει 5-6 ασίστ. Με την εικόνα που είχαν οι ομάδες στα παιχνίδια των ομίλων, ακόμα και αυτή η Γαλλία είναι το φαβορί, αλλά υπάρχει πάντα ο παράγοντας Μέσι που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Το δεύτερο πιο λαμπερό ζευγάρι της φάσης των “16”. Οι πρωταθλητές Ευρώπης κόντρα στην παραδοσιακή δύναμη του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου. Με εξαίρεση το παιχνίδι της πρεμιέρας κόντρα στην Ισπανία, η Πορτογαλία δεν έδειξε κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Ομάδα που απλά δεν χάνει και περιμένει από τον Κριστιάνο να καθαρίσει στην επίθεση. Το μεγάλο ζήτημα για τον Φερνάντο Σάντος, είναι το πως θα καταφέρει η άμυνά του να σταματήσει τους επιθετικούς του Ταμπάρες. Ο Γοδίν με τον Χιμένες, ίσως βρουν πιο εύκολα τους τρόπους κόντρα στον γνωστό τους από τις κόντρες της Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Ουρουγουάη φαίνεται να έχει το προβάδισμα.
ΡΩΣΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ
Η Ισπανία φαίνεται να βγήκε στεγνή από την φουρτούνα παραμονές της πρεμιέρας. Ο Ιέρο έχει την τύχη να έχει σε καλή κατάσταση πολλούς παίκτες – κλειδιά και έσωσε την πρωτιά στο φινάλε. Αυτήη πρωτιά την έριξε πάνω στην οικοδέσποινα Ρωσία. Η νίκη κόντρα στην Αίγυπτο στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, έδωσε πνοή στη Ρωσία, αλλά κόντρα στην Ισπανία τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί για τα προημιτελικά, καθώς έχει την εμπειρία να ανταπεξέλθει και στον παράγοντα έδρα…
ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ
Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον ραντεβού. Ίσως δυσκολότερο από ό,τι αρχικά δείχνει για τη Βραζιλία. Και αυτό γιατί το Μεξικό γνωρίζει καλύτερα από τις ευρωπαϊκές ομάδες τη Βραζιλία και μπορεί με τη δύναμη και την ένταση να την αποδιοργανώσει. Αυτά είναι και τα δυνατά σημεία των “σομπρέρος” και τα έδειξαν στην πρεμιέρα κόντρα στην Γερμανία. Η Βραζιλία, πάντως, παραμένει το φαβορί, αρκεί να παίξει με την δέουσα σοβαρότητα και προσήλωση.
ΚΡΟΑΤΙΑ – ΔΑΝΙΑ
Αταίριαστοι. Η ποιότητα και το ταλέντο κόντρα στη δύναμη και την οργάνωση. Οι Κροάτες έδειξαν τις δυνατότητές τους στα παιχνίδια των ομίλων και τώρα όλοι περιμένουν να το κάνουν και στα νοκ άουτ, αποφεύγοντας ποδοσφαιρικές… αυτοκτονίες, τις οποίες συνηθίζουν. Κόντρα στη Δανία θα χρειαστούν υπομονή, αλλά και προσοχή στον υπέροχο Έρικσεν…
ΕΛΒΕΤΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ
Ένα ακόμα ευρωπαϊκό ραντεβού που θυμίζει το… προηγούμενο, με την Ελβετία να θυμίζει μία… μικρογραφία της Κροατίας και τη Σουηδία να παραπέμπει στη Δανία. Στον “τελικό” με το Μεξικό, οι Σουηδοί έπαιξαν με πάθος, πίστη και δύναμη, στοιχεία που διαθέτει σε μεγάλο βαθμό. Η Ελβετία από την πλευρά της, είναι μία ομάδα που παίζει για αρκετά χρόνια μαζί και οι παίκτες της μεγαλώνουν και εξελίσσονται μαζί.