Μετά από είκοσι χρόνια (1998), η Γαλλία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή του κόσμου επικρατώντας 4-2 της Κροατίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσθέτοντας και δεύτερο αστέρι στη φανέλα της. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ ήταν καλύτερη και έφτασε δίκαια στην επικράτηση και την κατάκτηση του τροπαίου, με τους Κροάτες να βγάζουν κούραση στο δεύτερο ημίχρονο και να μην μπορούν να αντιδράσουν αμυντικά, στην πίεση των αντιπάλων τους.
Όπως αναμενόταν, τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικά, με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες φάσεις. Οι «τρικολόρ» ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ στο 18’, χάρη σε μία στημένη φάση, με τον Γκριεζμάν να εκτελεί φάουλ και τον Μάντζουκιτς στην προσπάθειά του να διώξει, να στέλνει τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι της εστίας του Σούμπασιτς για το 1-0.
Η Κροατία παρά το σοκ του αυτογκόλ, βγήκε αμέσως μπροστά και στο 28’ έφτασε στην ισοφάριση, με τον Βίντα να στρώνει τη μπάλα στον Πέρισιτς, ο οποίος πέρασε τον Καντέ και μα δυνατό αριστερό σουτ νίκησε τον Λορίς για το 1-1.
Στο 38’ και πάλι χάρη σε μία στημένη φάση, η Γαλλία πήρε ξανά το προβάδισμα. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Πέρισιτς βρήκε τη μπάλα με το χέρι και ο διαιτητής με τη βοήθεια και του VAR έδωσε το πέναλτι, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο Γκριεζμάν που έγραψε το 2-1.
Οι Κροάτες μπήκαν πιο δυνατά στην επανάληψη και στο 48’ είχαν μία πολύ καλή στιγμή, με τον Ρέμπιτς από αριστερά και μέσα από τη μεγάλη περιοχή να επιχειρεί το σουτ και τον Λορίς να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ.
Τέσσερα λεπτά αργότερα (52’), ο Εμπαπέ με εντυπωσιακή ενέργεια, πέρασε τον Βίντα, μπήκε στην περιοχή της Κροατίας έκανε το σουτ, αλλά ο Σούμπασιτς απέκρουσε με το πόδι.
Η Γαλλία που έδειχνε να πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, έφτασε και σε τρίτο γκολ στο 59’, με τον Πογκμπά να σουτάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Σούμπασιτς για το 3-1.
Οι «τρικολόρ» έκαναν πλέον ότι ήθελαν, με την Κροατία ανήμπορη να αντιδράσει και στο 65’ ο Εμπαπέ έβαλε και αυτό το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 4-1 με συρτό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή.
Τέσσερα λεπτά αργότερα (69’), ο Λορίς που είχε την μπάλα στα πόδια του, επιχείρησε να ντριμπλάρει τον Μάντζουκιτς, ο οποίος έβαλε την κόντρα και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, εκμεταλλευόμενος τη γκάφα του Γάλλου γκολκίπερ μειώνοντας σε 4-2.
Η Κροατία έκανε μία προσπάθεια στη συνέχεια να βρει και άλλο γκολ και να μειώσει στο 4-3, βάζοντας και πάλι… φωτιά στον τελικό, αλλά δεν τα κατάφερε, με το 4-2 να παραμένει και τη Γαλλία να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά το 1998.
ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντές, Πογκμπά, Ματουιντί (73’ Τολισό), Καντέ (55’ Ενζοζί), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού (81’ Φεκίρ)
ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Στρίνιτς (83’ Πιάτσα), Λόβρεν, Βίντα, Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς