Το… λίφτινγκ του Λουίς Ενρίκε στην εθνική Ισπανίας ήταν πετυχημένο! Τουλάχιστον στην πρώτη εμφάνιση με τον πρώην τεχνικό της Μπαρτσελόνα στον πάγκο των “ταύρων” που ταλαιπωρήθηκαν στο Μουντιάλ και αποχώρησαν νωρίς από εκεί, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στη φάση των “16” από τη Ρωσία στα πέναλτι. Η ανανεωμένη σε πρόσωπα και στυλ Ισπανία, νίκησε 1-2 την Αγγλία, διαλύοντας το κλίμα ευφορίας που είχαν δημιουργήσει οι Άγγλοι περιμένοντας να δουν για πρώτη φορά την ομάδα τους μετά από την ξέφρενη πορεία στο Μουντιάλ.
Εκτός από το δικό του, ξεχωριστό ενδιαφέρον, το παιχνίδι είχε τον χαρακτήρα υποδοχής… ηρώων στο “Γουέμπλεϊ” και ενθουσιασμού για τις προσδοκίες που καλλιέργησε η ομάδα του Σάουθγκεϊτ στα γήπεδα της Ρωσίας. Σε όλο αυτό βοήθησε και η απονομή του “Χρυσού Παπουτσιού” στον Χάρι Κέιν για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Μουντιάλ. Την απονομή την έκανε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ με έναν πιτσιρικά που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χειροκροτήθηκε θερμά.
Με την έναρξη του ματς, το κλίμα στο “Γουέμπλεϊ” έγινε ακόμα πιο ωραίο (με τις συνεχόμενες αποδοκιμασίες στον Σέρχιο Ράμος να είναι η απόδειξη ότι ο αρχηγός της Ρεάλ είναι… ανεπιθύμητος σε όλο το αγγλικό ποδόσφαιρο!), καθώς μόλις στο 11΄ ο Ράσφορντ άνοιξε το σκορ ολοκληρώνοντας μία ωραία ομαδική προσπάθεια και νικώντας τον συμπαίκτη του στη Γιουνάιτεντ τον Ντε Χέα. Όλα θύμιζαν… καλοκαίρι για τα “λιοντάρια” του Σάουθγκεϊτ. Αλλά και για τον Ντε Χέα, ο οποίος τελικά κράτησε την θέση του παρά την πίεση του Κέπα…
Ο Ντε Χέα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος της Ισπανίας στο Μουντιάλ και κάποιοι το… θυμήθηκαν, αλλά στη συνέχεια έκανε εντυπωσιακές αποκρούσεις. “Είναι γελοίο να αμφισβητείται ο Ντε Χέα, είναι ο κορυφαίος γκολκίπερ στον κόσμο”, έλεγε μετά από το ματς ο Λουίς Ενρίκε.
Η χαρά των Άγγλων κράτησε μόλις… δύο λεπτά, καθώς στο 13΄ ο Σαούλ ισοφάρισε σε 1-1 για την Ισπανία. Ο μεσοεπιθετικός δικαίωσε τον Λουίς Ενρίκε για την επιλογή του και παράλληλα προκάλεσε ερωτηματικά για τον παραγκωνισμό του από τον Ιέρο και τον Λοπετέγκι.
Η Ισπανία έβγαζε περισσότερη ένταση στο γήπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και στο 32΄ έφτασε στην ανατροπή με τον Ροντρίγκο, ο οποίος επίσης ξεκίνησε στην αρχική εντεκάδα, πλαισιώνοντας τον Άσπας στην επίθεση, με τον Ίσκο να προστίθεται στη γραμμή κρούσης.
Το β΄ μέρος ξεκίνησε με τον σοβαρό τραυματισμό του Λουκ Σο που αποχώρησε με φορείο, μετά από αρκετά λεπτά στο χορτάρι του αγωνιστικού χώρου και τις πρώτες βοήθειες των γιατρών. Ο τραυματισμός του Σο και η διακοπή πάγωσαν τις δύο ομάδες που έκαναν αρκετή ώρα να βρουν ξανά το ρυθμό. Όταν τον βρήκαν, η Αγγλία ήταν καλύτερη, αλλά ο Ντε Χέα (κόντρα σε γνώριμα πρόσωπα) θύμιζε πλέον τον γκολκίπερ της… Γιουνάιτεντ και κράτησε τη νίκη για την Ισπανία.
Η Αγγλία πίεσε ως το τέλος για να αποφύγει την ήττα, αλλά όταν βρήκε το γκολ της ισοφάρισης, ο Ουέλμπεκ που το πέτυχε, χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ και οι πανηγυρισμοί σταμάτησαν απότομα…
Πολύ καλή εμφάνιση, με νέα στοιχεία (την ένταση, το τρέξιμο, την πίεση, την πιο γρήγορη ανάπτυξη) από την Ισπανία του Λουίς Ενρίκε, με τη συνταγή του Μουντιάλ η Αγγλία του Σάουθγκεϊτ που μάλλον… προσγειώθηκε λίγο.
Ο Γκάρεθ Σάοθγκεϊτ χρησιμοποίησε τους: Πίκφορντ, Τρίπιερ, Σο (53′ Ρόουζ), Γκόμεζ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Λίνγκαρντ, Χέντερσον (64′ Ντάιερ), Ντέλε Αλι, Ράσφορντ (94′ Γουέλμπεκ), Κέιν.
Στην πετυχημένη του πρεμιέρα, ο Λουίς Ενρίκε εμπιστεύτηκε τους: Ντε Χέα, Καρβαχάλ, Νάτσο, Ράμος, Μάρκος Αλόνσο (88′ Ινιγο Μαρτίνεθ), Μπουσκέτς, Τιάγκο (80′ Σέρτζι Ρομπέρτο), Σαούλ, Ισκο, Ροδρίγο, Ιάγο Ασπας (68′ Ασένσιο).