Ραδαμέλ Φαλκάο, Χάμες Ροντρίγκες, Χουάν Κουαδράδο… Η πιο γνωστή και ποιοτική τριπλέτα της Κολομβίας τα τελευταία χρόνια ήταν έτοιμη για ένα πολύ καλό Μουντιάλ. Χωρίς τον Φαλκάο, οι “καφετέρος” είχαν εντυπωσιακή παρουσία και στο προηγούμενο Μουντιάλ, όπου αποκλείστηκαν από την οικοδέσποινα Βραζιλία, στο ματς που τραυματίστηκε ο Νεϊμάρ… Δεν είχαν κρύψει ποτέ άλλωστε, ότι παρά τις τεχνικές τους αρετές, παραμένουν πάντα μία σκληρή ομάδα.
Αυτό το έδειξαν και στο παιχνίδι με την Αγγλία. Στο τελευταίο τους παιχνίδι στο φετινό Μουντιάλ, αφού τα “τρία λιοντάρια” πήραν την πρόκριση στα πέναλτι. Στην γνωστή τριάδα των σταρ, προστέθηκαν από τα πρώτα παιχνίδια δύο νέοι πρωταγωνιστές. Ο Χουάν Κιντέρο και ο Γιέρι Μίνα. Με σχεδόν ίδια αφετηρία, οι δύο παίκτες ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή και έφτασαν ένα βήμα μακριά από την ηγεσία των “καφετέρος”. Ένα βήμα που δεν θα αργήσουν να το κάνουν…
Όταν ο Χουάν Κιντέρο έβγαζε μάτια στο Μουντιάλ U-20 που διεξαγόταν στα γήπεδα της Τουρκίας, ο Γιέρι Μίνα έπαιρνε το πρώτο εισιτήριο προς το ταξίδι που ονειρευόταν από μικρός. Τότε, το 2013, έχοντας δει την πόρτα των Αμέρικα και Ντεπορτίβο Κάλι να κλείνουν, ένας θείος του τον πήγε στα δοκιμαστικά των U-20 της Ντεπορτίβο Πάστο.
O Χουάν Κιντέρο σκοράρει με… φάουλ στις καθυστερήσεις στο παιχνίδι κόντρα στη Ν. Κορέα στο Μουντιάλ U-20 του 2013, αλλά στη συνέχεια η Κολομβία θα αποσκλειστεί στα… πέναλτι!
Περίπου τις ίδιες μέρες, ο Κιντέρο πήγαινε από την Πεσκάρα στην Πόρτο, η οποία του έβαζε ρήτρα 40εκ. ευρώ, τα οποία για το… μακρινό 2013 ήταν εντυπωσιακά μεγάλο νούμερο! Η πορεία του Κιντέρο, όμως, δεν ήταν ανάλογη των υποσχέσεων. Ο Γιέρι Μίνα, όμως, ήταν περισσότερο αποφασισμένος, αφοσιωμένος και απόλυτα δεσμευμένος στο όνειρό του.
Ένα όνειρο που ξεκίνησε στην κωμόπολη Γκουασενέ της Κολομβίας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Κάλι. Το όνειρό του ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, λόγω της… οικογενειακής παράδοσης, καθώς τόσο ο πατέρας του, όσο και ο θείος του έπαιζαν ποδόσφαιρο με τα γάντια στα χέρια. Αυτοί οι δύο, όμως, τα πρώτα πρότυπα του Μίνα, ήταν αυτοί που του είπαν να βγάλει τα γάντια και να μπει στο γήπεδο. Έστω και ξυπόλητος, όπως ξεκινούν τα περισσότερα παιδιά στο Γκουασενέ.
Η κωμόπολη του Γκουασενέ δεν είναι ακριβώς και το ιδανικό μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί, αφού στους δρόμους και στις σκοτεινές γωνιές κυριαρχεί το εμπόριο ναρκωτικών και το κάλεσμα των συμμοριών…
Ο Γιέρι Μίνα έκανε τα πρώτα του βήματα σε αυτό το γήπεδο, έχοντας για αντιπάλους… άλογα, μουλάρια, γαϊδουράκια και αγελάδες που βοσκούσαν στο χόρτο. Ή τουλάχιστον όταν έβρισκαν χόρτο.
Όπως οι περισσότεροι, όμως, έτσι και ο Γιέρι Μίνα θεωρεί “σπίτι του” τα μέρη που μεγάλωσε. Το “Γκουασενέ” θα είναι για πάντα το σπίτι του Μίνα και για αυτό το λόγο προσπαθεί να το κάνει λίγο καλύτερο, να το βελτιώσει… Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι και το “Ίδρυμα Γιέρι Μίνα” που βοηθάει πολλά παιδιά.
Όσο ο Κιντέρο έχανε τη λάμψη του, ο Μίνα ανέβαινε τα σκαλιά της κκαθιέρωσης στο ποδόσφαιρο. Μετά από την Ντεπορτίβο Πάστο ήρθε η Σάντα Φε και πλέον ήταν θέμα χρόνου να φύγει και από εκεί. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε το 2016, όταν η Παλμέιρας τον πήρε στη Βραζιλία και μετά από μία μόλις σεζόν, είχε μπει σε όλες τις καλές ευρωπαϊκές λίστες για το τεράστιο βήμα προς την Ευρώπη. Αυτή που τον κέρδισε ήταν η Μπαρτσελόνα που τον πήρε στο “Καμπ Νου” τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά με τον Πικέ και τον Ουμτιτί μπροστά του, τα βρήκε σκούρα. Οι εμφανίσεις τους δεν έπειθαν τους “μπλαουγκράνα” και γρήγορα μπήκε στο παιχνίδι η λύση του δανεισμού του. Όλα αυτά δεν τον επηρέασαν και στο Μουντιάλ της Ρωσίας έγινε ο νέος ήρωας της Κολομβίας, αφήνοντας πίσω του τον Φαλκάο, τον άτυχο Χάμες Ροντρίγκες, τον Κουαδράδο, αλλά και τον Χουάν Κιντέρο που έκανε όμως εντυπωσιακή επιστροφή.
Ο Γιέρι Μίνα που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο με την προοπτική να γίνει ένας ακόμα τερματοφύλακας λόγω οικογενειακής παράδοσης, έγινε ένας κορυφαίος αμυντικός και στο Μουντιάλ ήταν ο καλύτερος Κολομβιανός επιθετικός…