«Ήταν στο Μουντιάλ της Ρωσίας όταν…»

Η ώρα για το σφύριγμα της αφετηρίας στο ταξίδι πλησιάζει. Ας επιβιβαστούμε για το ταξίδι, στο οποίο περιμένουμε να γνωρίσουμε νέους ήρωες, να συλλέξουμε στιγμές, να θαυμάσουμε, να φωνάξουμε, να μαλώσουμε, να μάθουμε, να χαρούμε για κάποιους πρωταγωνιστές, να ταυτιστούμε, να συμπάσχουμε με τους μοιραίους...

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία σίγουρα δεν αποτελεί το καλύτερο ορεκτικό για το ποδοσφαιρικό φαγοπότι που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου. Παρόλα αυτά, θα το παρακολουθήσουν ίσως περισσότεροι από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι είναι πρώτο παιχνίδι του Μουντιάλ, αυτό που θα ανοίξει την αυλαία της παγκόσμιας σκηνής του ποδοσφαίρου.

Από σήμερα και για έναν μήνα, η Γη βγαίνει από την τροχιά γύρω από τον άξονά της και θα κινείται στην πορεία της στρογγυλής Θεάς. Της μπάλας. Όλος ο κόσμος θα επιβιβαστεί στα δικά της ταξίδια στα  γήπεδα της Ρωσίας που θα αποτελέσει το κέντρο του κόσμου, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα πολύ πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και σε αυτό το Μουντιάλ. Το ταξίδι αναμένεται σίγουρα περιπετειώδες, αφού η μπάλα, η «Telstar 18» δεν ακολουθεί ποτέ μία διαδρομή. Άλλες φορές ταξιδεύει σε απόλυτα ευθεία γραμμή, άλλες φορές αλλάζει τροχιά στον αέρα σύμφωνα με τα φάλτσα που μπορεί να της  δώσει ο εκάστοτε «οδηγός» και κάποιες άλλες, προσκρούει σε εμπόδια, σε τείχη, αλλά συνεχίζει έως το τέλος. Σαν να θυμίζει τη ζωή όλο αυτό το ταξίδι προς τον τελικό στόχο, τα δίχτυα, την επιτυχία, την έκσταση του γκολ, την απόλυτη στιγμή ευτυχίας.

Το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη τελετή λατρείας της στρογγυλής Θεάς. Εθνικές ομάδες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το παρών στη γιορτή και ακόμα και εάν δεν καταφέρουν να ξεχωρίσουν με την πορεία τους, θα δώσουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα είτε μέσα στο γήπεδο, είτε στις κερκίδες με τη βοήθεια των οπαδών τους. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνδιάσκεψη, θα αφήσει στον πάγκο για λίγες μέρες τις πολιτικές, πολεμικές, οικονομικές ζυμώσεις που γίνονται σε όλο τον πλανήτη. Και πολύ καλά θα κάνει….

Η παγκοσμιοποίηση έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και από την επιδρομή της δεν άφησε ανέγγιχτο το ποδόσφαιρο. Μέχρι και το Μουντιάλ της Ιταλίας του 1990, η κάθε εθνική ομάδα έβγαζε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση όλα τα κλισέ που ακολουθούν όχι μόνο το ποδόσφαιρό της, αλλά και την κουλτούρα των χωρών της, ενώ οι κερκίδες ήταν περισσότερο πολύχρωμες, καθότι ήταν διαφορετικοί οι κώδικες ενδυμασίας και συμπεριφοράς στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Το χρώμα και οι διαφορετικοί ήχοι στις κερκίδες έμειναν στο παιχνίδι, αλλά το ποδοσφαιρικό στυλ άλλαξε σε πολλές ομάδες. Οι Ευρωπαίοι προπονητές που έφτασαν στην Αφρική, έκαναν όλοι την ίδια, πρώτη αλλαγή. Πήραν μαζί τους στον πάγκο την τακτική αφέλεια, την διασκέδαση, την τρέλα και τη χαρά του παιχνιδιού των Αφρικανών. Η Βραζιλία με την Αργεντινή  προσπάθησαν επίσης να γίνουν πιο «ευρωπαϊκές» ομάδες, υιοθετώντας πιο αμυντικές τακτικές, με «χαλινάρι» στις επιθετικές ικανότητες των μεγάλων σταρ. Αυτές οι… θεραπευτικές αγωγές σε ανύπαρκτες ασθένειες δεν έφεραν αποτελέσματα και σιγά σιγά όλοι επιστρέφουν στο δικό τους στυλ… Η Βραζιλία του Τίτε δείχνει πιο απελευθερωμένη από ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η Σενεγάλη έβαλε ξανά στο παιχνίδι την αφρικανική ποδοσφαιρική τρέλα, όπως και η Νιγηρία. Οι εκπρόσωποι της Ασίας θα δώσουν το δικό τους χρώμα με το ατελείωτο τρέξιμο και την προσήλωση στο πλάνο. Υπάρχουν βεβαίως και οι «απείραχτες» ομάδες με το δικό τους διαχρονικό στυλ και τις ίδιες ικανότητες. Η Γερμανία που δείχνει να είναι βγαλμένη από εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας και με τους παίκτες να παίζουν σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως που είναι αλάνθαστες, η Γαλλία με το πλούσιο ταλέντο και την έφεση στο θέαμα, στο οποίο βοηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια των Αφρικανών μεταναστών. Η σκληρή και ταλαντούχα Ουρουγουάη, η Ισπανία με το στυλ της τελευταίας δεκαετίας που την οδήγησε στην ποδοσφαιρική αυτοκρατορία, η Αργεντινή που περιμένει από τον Μέσι να κάνει τα πάντα, η Αγγλία με την αυτοπεποίθηση σε όρια αλαζονείας… Εκεί και το Βέλγιο με το επίσης  πλούσιο ταλέντο, που θυμίζει όμως… Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς δεν διαθέτει το ειδικό βάρος της φανέλας…

Σε κάθε μεγάλη γιορτή, υπάρχουν κάποιοι που λάμπουν διά της απουσίας τους. Η Ιταλία με την Ολλανδία είναι σε αυτό το γκρουπ, όπως και η Χιλή. Όλοι θα θέλαμε να ήταν εκεί και η εθνική μας ομάδα, για να βιώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση κάθε στιγμή του Μουντιάλ. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το Μουντιάλ. Ένα σύνολο στιγμών που κάνει κάθε τέταρτο καλοκαίρι μας λίγο πιο δροσερό, λίγο πιο ανέμελο. Που μετατρέπει κάθε τέταρτο καλοκαίρι σε αφορμή για να βρεθούν οι φίλοι (και οι φίλες) και να δουν ένα παιχνίδι, είτε πρόκειται για το Ρωσία – Σαουδική Αραβία, είτε για τον τελικό. Κάθε τέταρτο καλοκαίρι, είναι ένα χρονικό ορόσημο στις ζωές μας. Στις μνήμες όλων, είναι χαραγμένες κάποιες σημαντικές στιγμές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Όλοι έχουμε κάποια διαφορετική και ιδιαίτερη ιστορία που ξεκινάει «σε εκείνο το Μουντιάλ…».

Το πρώτο ορεκτικό, αν και όχι ιδιαίτερα… ελκυστικό, σερβίρεται σε λίγες ώρες. Το πρώτο σφύριγμα για την έναρξη του ματς, θα θυμίζει και το τελευταίο σφύριγμα ενός τρένου ή ενός καραβιού, η τελευταία ειδοποίηση για μία πτήση. Το σφύριγμα της αφετηρίας του ταξιδιού στο φετινό Μουντιάλ Του ταξιδιού στα  πέρατα των συναισθημάτων και της συλλογής στιγμών, ευχάριστων ή όχι. Διότι Μουντιάλ για την απούσα Ιταλία, είναι η «κραυγή» του Ταρντέλι και του Γκρόσο, αλλά και η σιωπή του Μπάτζιο. Για την Αργεντινή είναι η θεϊκή φιγούρα του Ντιέγκο, αλλά και η χαμένη ευκαιρία του Ιγκουαΐν με την αμήχανη εικόνα του Μέσι δίπλα στο τρόπαιο. Για την Αγγλία, Μουντιάλ είναι ο Μπόμπι Μουρ και ο Τζεφ Χαρστ, αλλά και το γκολ του Λαμπάρντ που δεν μέτρησε ποτέ, το δοκάρι του Γουόντλ στα πέναλτι… Για τη Βραζιλία είναι ο Πελέ και ο Ρομάριο, είναι ο Μπεμπέτο και ο Ρονάλντο (σε δύο παραλλαγές, αυτή του 1998 και αυτή του 2002), αλλά και η εφτάρα από τη Γερμανία, όπως και το «Μαρακανάζο». Για τη Γαλλία είναι ο Ζιντάν, αλλά και ο Πλατινί, για τη Γερμανία ο Γκέτσε, αλλά και ο… Ντελ Πιέρο και πάει λέγοντας…

Η ώρα για το σφύριγμα της αφετηρίας στο ταξίδι πλησιάζει. Ας επιβιβαστούμε όλοι σε αυτό το ταξίδι, στο οποίο περιμένουμε να γνωρίσουμε νέους ήρωες, να συλλέξουμε στιγμές, να θαυμάσουμε, να φωνάξουμε, να μαλώσουμε, να μάθουμε, να χαρούμε για κάποιους πρωταγωνιστές, να ταυτιστούμε, να συμπάσχουμε με τους μοιραίους… Η μεγαλύτερη τελετή λατρείας της στρογγυλής θεάς ξεκινάει… Καλό Μουντιάλ να ‘χουμε και να συμβούν πράγματα στη ζωή του καθενός αυτό τον μήνα, έτσι ώστε μετά από λίγα χρόνια να λέμε: «ήταν στο Μουντιάλ της Ρωσίας όταν…».

Παρασκήνια

Θέματα