Η μέρα που έκλαψε η μπάλα. Η μέρα που 96 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημαδέψει το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Ήταν 15 Απριλίου του 1989, λίγα λεπτά μετά από τις 15:30 το απόγευμα, όταν στο “Χίλσμπορο” έχασαν τη ζωή τους 94 φίλαθλοι της Λίβερπουλ, λίγες ημέρες αργότερα ξεψύχησε στο νοσοκομείο ένας ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά άφησε την πνοή του ένας ακόμα, χωρίς ποτέ να ξυπνήσει από το κώμα… Η γιορτή του ημιτελικού Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο θρίλερ ασφυξίας και θανάτου.
Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του ημιτελικού, ένας τεράτιος όγκος φιλάθλων της Λίβερπουλ ήταν ακόμα έξω από το γήπεδο. Το αίτημα της Αστυνομίας για καθυστέρηση της έναρξης δεν βρήκε ανταπόκριση και από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα απανωτά λάθη. Η Αστυνομία άνοιξε τρεις θύρες που οδηγούσαν μέσω ενός τούνελ στην κερκίδα της Λίβερπουλ. Πολλοί φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, με αποτέλεσμα να πιέζουν αυτούς που βρισκόταν στο μπροστινό μέρος της εξέδρας. Σε λίγα λεπτά, η κατάσταση ήταν αφόρητη. Το ματς είχε ξεκινήσει, αλλά ο γκολκίπερ της Λίβερπουλ Μπρους Γκρόμπελαρ αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στις εξέδρες, ενημερώνει τον διαιτητή, ο οποίος διακόπτει το ματς, αλλά είναι πλέον αργά. Ο θάνατος που καραδοκούσε στο “Χίλσμπορο” είχε κάνει την εμφάνισή του. Τραγικός απολογισμός 94 νεκροί (και οι δύο που ακολούθησαν) και περίπου 800 τραυματίες! Το αγγλικό ποδόσφαιρο βίωνε την μεγαλύτερη τραγωδία στα γήπεδά του…
Λίγες ώρες αργότερα, το αγγλικό ποδόσφαιρο θα δεχθεί ένα ύπουλο χτύπημα από τον Τύπο και ειδικά από την σκανδαλοθηρική εφημερίδα “Sun”. Με συνεχόμενες αναφορές και “ρεπορτάζ” από “πηγές” και αποκορύφωμα ένα αποκρουστικό πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ, παίζοντας θλιβερά μπάλα στο πλευρό της κυβέρνησης Θάτσερ που κάνει επισήμως λόγο (μέσω του εκπροσώπου Τύπο) ότι η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί εάν ο μεθυσμένος όχλος δεν έμπαινε με τη βία στο γήπεδο”.
Η εφημερίδα θα ανακαλέσει και θα ζητήσει συγνώμη 23 ολόκληρα χρόνια μετά, όταν όμως θα έχουν μεσολαβήσει πολλές εξελίξεις. Η Λίβερπουλ που δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει ποτέ τους 96 οπαδούς της, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα που ξεκίνησαν οι συγγενείς των θυμάτων για δικαίωση. Ο αγώνας ήταν δύσκολος και πήγαινε από δίκη σε αναβολή, από αναβολή σε κυνήγι εγγράφων, άρχισε να φέρνει αποτελέσματα από το 2012, όταν μία ανεξάρτητη Αρχή κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες της Αστυνομίας και των Αρχών του γηπέδου. Ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητάει επίσημα συγνώμη από τη Λίβερπουλ και τους συγγενείς των θυμάτων για την καθυστέρηση και την προσβολή των νεκρών. Με αρχηγό την Αν Γουίλιαμς (μητέρα του 15χρονου Κέβιν, ενός από τα θύματα της τραγωδίας), οι οικογένειες με τη βοήθεια της Λίβερπουλ συνεχίζουν τον αγώνα τους, βρίσκουν πόρτες κλειστές και δικαστήρια αρνητικά, αλλά επιμένουν… Τα αποτελέσματα του αγώνα τους φέρνουν και άλλα αποτελέσματα. Τον Απρίλιο του 2016, Δικαστήριο που γίνεται για τα επίσημα αίτια της τραγωδίας επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία και τους υπέυθυνους ασφαλείας της πόλης και του γηπέδου. Τον Αύγουστο του 2017 γίνεται ένα ακόμα βήμα, καθώς έρχονται οι πρώτες ποινικές διώξεις για έξι άτομα, τα οποία κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες! Ο Ντέιβιντ Ντάνκενφιλντ, επικεφαλής της Αστυνομίας είναι ένας από αυτούς. Οι ακατανόητες ενέργειες της Αστυνομίας ήταν εξ αρχής στο μικροσκόπιο, αλλά ο Τύπος και κυρίως η Sun με συνεχόμενες και παραποιημένες καταθέσεις μαρτύρων, αλλάζουν την αλήθεια και η κυβέρνηση ακολουθεί. Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν επίσης στους Σερ Νόρμαν Μπέτισον, μέλος Αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ, Γκρέιαμ Χένρι Μάκρελ, άλλοτε γραμματέας και υπεύθυνος ασφαλείας στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Πίτερ Μέτκαλφ, δικηγόρος της Αστυνομίας του Νότιου Γιόρκσαϊρ στις πρώτες έρευνες για την τραγωδία, Ντόναλντ Ντέντον, πρώην επικεφαλής στην Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ και Άλαν Φόστερ, πρώην επικεφαλής ντετέκτιβ που συνεργαζόταν με την Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ.
Οι 96 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω, αλλά η δικαίωση ήταν και παραμένει σημαντική. Σήμερα το Λίβερπουλ θα είναι μία μουντή πόλη, βυθισμένη στο πένθος και τίποτα δεν θα θυμίζει την μεθυσμένη πολιτεία για την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο χθεσινό παιχνίδι με την Μπόρνμουθ, οι φίλαθλοι θυμήθηκαν και πάλι τους 96 αδικοχαμένους. Σήμερα θα τους θυμηθεί όλη η πόλη και όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου.
Ένας από αυτούς που βοήθησαν πάρα πολύ στο οικονομικό κομμάτι της προσπάθειας για δικαίωση, ήταν και ο Στίβεν Τζέραρντ. Ο θρύλος της Λίβερπουλ έδωσε μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο για τον δικαστικό αγώνα, όσο και στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο ίδιος πανηγύριζε αρκετές φορές δείχνοντας προς τον ουρανό, αφιερώνοντας κάποιο γκολ του σε όλα τα θύματα του “Χίλσμπορο” και περισσότερο στον ξάδερφό του. Ο μικρός Τζον – Πολ, ξάδερφος του Στίβεν, ήταν το μικρότερο σε ηλικία θύμα της τραγωδίας. Ήταν μόλις 10 χρονών και πήγε να δει την αγαπημένη του ομάδα…